Home » Blog » Overgangsklachten » De overgang is geen ziekte

De overgang is geen ziekte

door | 14 feb, 2024 | Overgangsklachten

Het belangrijkste om te onthouden over de overgang is dat het een normaal en natuurlijk proces is. Het is geen ziekte, maar zo wordt het helaas wel vaak gezien.  

Je eierstokken houden er niet helemaal mee op, maar gaan alleen maar minder hard werken. De hoeveelheid hormonen die nodig was voor de voortplanting is nu niet meer nodig. Ook kost een menstruatie een vrouwenlichaam heel veel energie dus eigenlijk kan je zeggen dat de natuur heel slim is. Het verspilt liever geen energie.  

Het lichaam heeft een aantal back-up systemen om jouw geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron, testosteron), naast de eierstokken, aan te vullen. Deze worden steeds belangrijker naarmate de overgang vordert.
Onderzoek heeft aangetoond dat deze geslachtshormonen worden gevormd in vetweefsel (vandaar die paar kilo op je buik extra), huid, hersenen en bijnieren. Of deze productie voldoende is hangt af van wat zich verder afspeelt in jouw leven.

Als de overgang start dan zal eerst ons geslachtshormoon progesteron geleidelijk gaan dalen. De oestrogeenspiegels blijven gelijk en gaan zelfs iets omhoog of schommelt. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Er zijn meerdere factoren die deze verhouding beïnvloeden waardoor het verschil nog groter wordt, zoals onder andere stress, xeno-oestrogenen of een verstoorde darmwerking.

Symptomen van oestrogeen dominantie zijn

 • Verminderd libido
 • Onregelmatig of zware bloedingen
 • Opgezet gevoel (vocht vasthouden)
 • Opgezette en gevoelige borsten
 • Stemmingswisselingen
 • Gewichtstoename rond buik en heupen
 • Koude handen en voeten
 • Hoofdpijn rond de menstruatie


Uiteraard heeft iedere vrouw weer andere symptomen en komen niet alle symptomen bij iedereen voor. Dit is ook de reden dat ik voor het eerste consult dit uitgebreid inventariseer.

Enkele tips die je zou kunnen implementeren voor meer balans in je hormonen

 1. Di-indolylmethaan (DIM) uit koolsoorten. Dit stofje stimuleert de afbraak van oestrogeen. Je kunt meer kool zoals broccoli gaan eten, maar deze stof zit ook in bepaalde suppletie. Gebruik suppletie echter wel op advies van een deskundige met ervaring op het gebied van oestrogeendominantie.
 2. B-vitamines uit vlees, lever, noten, granen en bladgroenten. Eet meer vlees, orgaanvlees, noten, granen en/of bladgroenten.
 3. Vezels: Vezels binden afbraakproducten van oestrogeen in de darmen en kunnen deze afvoeren. Eet dus meer vezels
 4. Alcohol: Als de lever alcohol afbreekt dan heeft dit prioriteit boven een goede afbraak van oestrogenen en dit verergert oestrogeendominantie. Beperk dus je alcoholiname.
 5. Chlorofyl uit bladgroenten. Probeer je groente inname eens te verhogen naar 500 g per dag en kijk wat dit voor je doet.


Waarom mijn blogs lezen?

Vanuit mijn passie om vrouwen met overgangsklachten verder te helpen zal ik hier regelmatig interessante blogs plaatsen waarmee jezelf aan de gang kunt gaan om je gezondheid te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag mijn gratis e-book 'Ambitieuze vrouwen klachtenvrij door de overgang' aan!

En ontvang daarnaast mijn nieuwsbrief voor relevante tips en inzichten om jouw gezondheid te verbeteren zodat je je weer vol energie en focus kan wijden aan alles in je leven waar je blij van wordt.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin