Home » Blog » Overgangsklachten » Waar komen toch die overgangsklachten vandaan?

Waar komen toch die overgangsklachten vandaan?

door | 2 jul, 2021 | Overgangsklachten

Het hormoonevenwicht van een vrouw kan veranderingen gaan vertonen vanaf de leeftijd van halverwege de dertig tot achter in de 40. Het heeft met vele factoren te maken wanneer dit begint zoals erfelijkheid(hoe oud was je moeder toen zij in de overgang kwam?) , woon en werkomgeving, hoe oud was je toen je voor het eerst menstrueerde?, heb je kinderen gekregen etc.).
Maar ook zaken als hoe is je voedingspatroon geweest gedurende je leven? Heb je veel stress gehad? Woon je in de stad of het platteland?

Het vermogen van de follikels om eicellen te laten rijpen en vrijkomen kan zo’n 10 jaar voor de menopauze al gaan fluctueren. Steeds meer menstruatiecycli zal zonder eisprong plaatsvinden. Het gevolg is dat de eierstokken geen progesteron produceren en kunnen de eerste overgangsklachten optreden. Er ontstaat een disbalans tussen de twee vrouwelijke hormonen nl. oestrogeen en progesteron. Beide dalen maar progesteron daalt harder dan oestrogeen. Deze fase wordt ook wel de perimenopauze genoemd. De klachten worden veroorzaakt door een tekort aan progesteron. De menstruatie is nog wel aanwezig aangezien je lichaam nog voldoende oestrogeen produceert om het baarmoederslijmvlies op te bouwen. Als het verschil tussen beide hormonen te groot wordt kan een vrouw last hebben van gezwollen en gevoelige borsten, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, vocht vasthouden en gewichtstoename.

Je huisarts kan dan de oestradiol-, de FSH(follikel stimulerend hormoon) en de LH(luteïniserend hormoon) laten bepalen in je bloed, maar vaak is de missing link dat er niet wordt gekeken naar het progesterongehalte. Er wordt vaak oestrogeen zalf voorgeschreven omdat het oestrogeen wellicht op dat moment wat laag was en de FSH-spiegel wat aan de hoge kant waardoor de arts denkt dat je dicht tegen de menopauze aanloopt.
Waar het in deze om moet gaan is hoe de verhouding tussen beide hormonen is. Als het oestrogeengniveau te hoog is t.o.v. het progesteronniveau dan ontstaat er oestrogeendominantie.

In mijn praktijk help ik vrouwen om het lichaam oestrogeen beter te laten afbreken en de productie van progesteron te verbeteren zodat het lichaam een hernieuwde balans vindt.

Waarom mijn blogs lezen?

Vanuit mijn passie om vrouwen met overgangsklachten verder te helpen zal ik hier regelmatig interessante blogs plaatsen waarmee jezelf aan de gang kunt gaan om je gezondheid te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag mijn gratis e-book 'Ambitieuze vrouwen klachtenvrij door de overgang' aan!

En ontvang daarnaast mijn nieuwsbrief voor relevante tips en inzichten om jouw gezondheid te verbeteren zodat je je weer vol energie en focus kan wijden aan alles in je leven waar je blij van wordt.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin