Home » Blog » Overgangsklachten » Waarom is omega-3 zo belangrijk voor je gezondheid?

Waarom is omega-3 zo belangrijk voor je gezondheid?

door | 24 jun, 2021 | Overgangsklachten

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat omega-3 vetzuren goed zijn voor uw gezondheid. Omega-3 is de reden waarom het een goed idee is om een visoliesupplement te nemen. Wat je misschien wel of niet weet, is dat niet alle omega-3 gelijk zijn.

Er zijn drie verschillende soorten omega-3 en ze doen allemaal iets anders in het lichaam.

In het algemeen werken omega-3 ontstekingsremmend, ondersteunen ze de hormoonhuishouding, bevorderen ze de gezondheid van de hersenen, verbeteren ze de stemming en verminderen ze de symptomen en progressie van vele ziekten, waaronder diabetes, artritis, hartziekten, auto-immuunziekten en nog veel meer.

De Omega 3:6 balans
Omega-3’s hebben een tegenwicht, omega-6’s. Als je denkt aan omega-3 als ontstekingsremmer, kun je je voorstellen dat omega-6 ontstekingsbevorderend is. Hoewel we sommige omega-6 vetzuren nodig hebben voor een goede hersenfunctie, een gezonde huid, gezond haar en gezonde botten, krijgen we als mens veel te veel omega-6 en veel te weinig omega 3 binnen.

In feite zouden je omega-3- en omega-6-niveaus in een evenwichtige verhouding moeten bestaan, nl. van 3:1 tot 1:1. Echter, als gevolg van het standaard Westerse dieet en de hoge niveaus van industriële oliën(maïs, soja, canola, enz.) die we consumeren, hebben de meeste mensen een verhouding dichter bij 1:20 of nog slechter.

Deze onevenredige verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren draagt bij tot chronische ontstekingen in het lichaam, een slecht vetmetabolisme, gewichtstoename, zwaarlijvigheid en een hormanale disbalans. Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat de negatieve gevolgen van een slechte verhouding tussen omega-3 en omega-6 kunnen worden hersteld door meer EPA en DHA in te nemen, die te vinden zijn in goede visoliesupplementen.

Dit is geweldig nieuws voor iedereen die zijn gezondheid aanzienlijk wil verbeteren.

Om het belang van omega-3 beter te begrijpen, nemen we even een stapje terug en begrijpen we hoe dit allemaal in het lichaam gebeurt.

Wat zijn precies omega-3 vetzuren?
Je lichaam is vrij goed in het maken van stoffen die het nodig heeft voor belangrijke functies. Er zijn echter enkele stoffen die als essentieel worden beschouwd, wat betekent dat uw lichaam ze uit voedsel moet halen. Ze zijn van vitaal belang voor je gezondheid, maar kunnen niet door je lichaam worden aangemaakt. Essentiële omega-3 vetzuren zijn een goed voorbeeld – ze zijn nodig voor de aanmaak en het onderhoud van celmembranen en de syntese van hormonen.

Er zijn 11 verschillende soorten omega-3 vetzuren en ze hebben allemaal een iets andere rol in het lichaam, hoewel er enkele elkaar overlappen. Er zijn echter drie omega-3 die als de belangrijkste worden beschouwd nl:

ALA (alfa-linoleenzuur) – ALA ondersteunt de gezondheid van het hart en creëert gunstige cholesterol in de hersenen. ALA moet worden omgezet in EPA en DHA om te kunnen worden gebruikt, maar je lichaam is inefficiënt in dit proces. Iemand heeft voldoende vitamine B1, B6, zink en magnesium nodig om de omzetting volledig effectief te laten zijn.
EPA (eicosapentaeenzuur) – EPA is verantwoordelijk voor het verminderen van ontstekingen, het ondersteunen van de gezondheid van het hart, en het verbeteren van de stemming.
DHA (docosahexaeenzuur) – Van alle omega-3 krijgt DHA verreweg de meeste aandacht vanwege zijn rol in de hersenfunctie. DHA is ook belangrijk voor het behoud van uw netvliezen.
Voor een optimale gezondheid moet je ervoor zorgen dat je voldoende EPA en DHA binnenkrijgt, omdat dit de actieve vormen van omega-3 zijn die jouw lichaam en hersenen nodig hebben. EPA en DHA komen vooral voor in zeeplanten en -dieren, zoals vis, krill en algen.

Tekenen dat u niet genoeg omega-3 binnenkrijgt
Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je genoeg omega-3 binnenkrijgt voor je algehele gezondheid. Dit is waarom visolie een van de meest aanbevolen supplementen is.

Hoe weet je of je genoeg omega-3 binnenkrijgt?

Nou, ten eerste moet je dieet laag zijn in industriële oliën(zoals canola, soja of maïsolie – dat is wat de meeste restaurants gebruiken als je uit eten gaat) en conventioneel rundvlees, die twee van de grootste bronnen van omega-6 zijn.

Om dit tegen te gaan, moet je meer olijfolie, kokosolie, grasgevoerd rundvlees, boter of ghee, en noten en zaden hoog in omega-3 eten. Mijn favoriete zaad dat niet alleen rijk is aan omega-3 maar ook helpt bij de oestrogeenstofwisseling is vers (ik wil het woord “vers” benadrukken) gemalen lijnzaad. Dus niet de fijngemalen lijnzaad kopen aangezien deze geoxideerd is.

Aangezien restaurants meestal oliën en niet-grasgevoerd rundvlees rundvlees gebruiken, kan het voor iedereen moeilijk zijn om zeker te zijn dat ze een goede omega-3/omega-6 verhouding hebben.

Let op een aantal tekenen en symptomen die erop wijzen dat u niet genoeg omega-3 binnenkrijgt, zoals:

Ontsteking
Hormonale disbalans
Artritis
Depressie
stemmingswisselingen
gewichtstoename
Zwaarlijvigheid
Vermoeidheid
Huidproblemen
Hart problemen
Slechte bloedcirculatie
Problemen met zien

In mijn praktijk gebruik ik een vingerpriktest om de vetzuren te bepalen. Op basis van deze uitslag zullen we de vetzuren corrigeren zodat de cellen weer kunnen functioneren zoals het hoort.

Waarom mijn blogs lezen?

Vanuit mijn passie om vrouwen met overgangsklachten verder te helpen zal ik hier regelmatig interessante blogs plaatsen waarmee jezelf aan de gang kunt gaan om je gezondheid te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag mijn gratis e-book 'Ambitieuze vrouwen klachtenvrij door de overgang' aan!

En ontvang daarnaast mijn nieuwsbrief voor relevante tips en inzichten om jouw gezondheid te verbeteren zodat je je weer vol energie en focus kan wijden aan alles in je leven waar je blij van wordt.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin