Veel vrouwen die ik in mijn praktijk zie hebben een druk leven en zijn altijd gehaast. Vaak vrouwelijke ondernemers waarbij het werk nooit stopt als ze de deur achter zich dichttrekken.
Het geeft veel vrouwen voldoening en een instant geluksgevoel om zoveel te kunnen doen op een dag. Helaas merken zij tijdens de overgang dat ze steeds meer worden teruggefloten door hun lichaam. Ons lichaam is niet gemaakt om altijd in de haast- en spoedmodus te blijven en het gaat z’n tol eisen als de aanmaak van vrouwelijke hormonen door de eierstokken stopt.
Ons back-up systeem, na het stoppen van de productie van geslachtshormonen door de eierstokken, na de menopauze zijn de bijnieren. Als het sympatische deel, oftewel het ‘gaspedaal’, van ons zenuwstelsel te vaak actief is in vergelijking met het parasympatische deel, het ‘rempedaal’, dan zullen de de bijnieren de keus maken om het stresshormoon cortisol te produceren i.p.v. de vrouwelijke geslachtshormonen. Er treedt veel verschuiving van een aantal hormonen op nl. adrenaline, cortisol, progesteron, oestrogeen, insuline en schildklierhormoon. Van het ene hormoon ontstaat een overschot terwijl van het andere hormoon een tekort ontstaat. Dit kan veel klachten geven zoals opvliegers, droge slijmvliezen, energietekort, spijsverteringsklachten of slaapproblemen. Een andere bedreiging is hart- en vaatziekten. Op dit moment doodsoorzaak nr.1 bij vrouwen, gevolgd door kanker. Stress speelt hierbij volgens wetenschappers een belangrijke rol. Daarnaast roken en drinken vrouwen, als gevolg van stress, tegenwoordig meer dan vroeger.
Een ander gevolg van een verhoogd cortisol peil is dat het een verstoorde suikerstofwisseling geeft en een vertraagd metabolisme. Dat laatst kan leiden toch gewichtstoename omdat je minder snel vet verbrandt.
Veel vrouwen leven ‘op adrenaline’ en lijken daar weinig last van te hebben maar bij andere vrouwen slaat dit om in een cortisol gedomineerde vorm van stress. Als dit maar lang genoeg duurt raken je bijnieren uitgeput en als gevolg zal je een te laag cortisol hebben met alle gevolgen van dien. Je lichaam is niet meer goed in staat om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, om ontstekingen te remmen en je immuunsysteem goed z’n werk te laten doen. Je raakt totaal opgebrand oftewel een burn-out. Je voelt je vermoeid, zowel geestelijk als lichamelijk, en dat gaat samen met een gevoel van gejaagdheid. Je wordt hypernerveus, angstig en huilt bij alle kleine dingen
Als je naar deze symptomen kijkt, waar herken jij je dan in?
- Je to-do lijstje blijft altijd gevuld, er komen steeds meer taken bij
- Je slaapt minder dan dat je nodig zou hebben en voelt je ‘s ochtends niet uitgerust
- Je hebt ‘s morgens koffie nodig om wakker te worden en overdag om meer energie te hebben
- Als mensen je vragen hoe het met je gaat neig je naar het antwoord ‘erg druk’
- Je lacht minder vaak dan vroeger
- Je bent prikkelbaar en snel geïrriteerd
- Je wilt iedereen helpen maar vraagt nooit hulp van anderen
- Je hebt het gevoel dat je niet alles onder controle hebt
- Je neigt naar perfectie en accepteert niet van jezelf als je een keer minder presteert
- Je voelt je regelmatig gestrest door kleinigheden
- Je libido is afgenomen
- Je gunt jezelf geen tijd om te ontspannen en hebt altijd wat anders te doen
- Je enige ontspanningsmomenten zijn de wijntjes die je eind van de dag tijdens het koken en tijdens het eten nuttigt
Hoe je zenuwstelsel functioneert wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals voedingspatroon, beweging, hoe je omgaat met bepaalde gebeurtenissen en je mindset.
Ik zie vaak dat klachten tijdens de overgang toenemen in periodes van stress en drukte en tijdens periodes van meer rust zoals vakanties, weer afnemen.
Een eerste stap is om het zenuwstelsel meer in balans te brengen door het ‘rempedaal’ wat vaker in te trappen zodat er meer balans komt. Ben jij er bewust van hoe bij jou de verhouding is tussen het ‘rempedaal’ en ‘gaspedaal’?
Enkele tips om je parasympatisch zenuwstelsel(rempedaal) te activeren en weer meer balans te krijgen:
- Maak vaker een wandeling in het bos. Bomen scheiden een stof uit wat het cortisolgehalte verlaagd
- Zet elke dag een afspraak met jezelf in je agenda. Begin klein, 5-10 ‘s morgens en/of ‘s avonds. Deze momenten zijn om simpelweg ‘te zijn’. Je kan iets doen waarbij je ontspant bv. een diepe buikademhaling, wat ontspannends lezen, een meditatie, zingen of met de hond wandelen. Alles wat voor jou werkt is goed.
- Plan regelmatig een massage in
- Neem iedere avond voordat je naar bed gaat de tijd voor een ontspannend ritueel. Drink bv. een rustgevende thee of schijf in een dankbaarheidsdagboek. Gevoelens van dankbaarheid zijn helend voor onze gezondheid
- Douche koud af. Koud water is een acute stressprikkel voor het lichaam en gaat chronische stress tegen. Daarnaast activeert het belangrijke neurotransmitters, een soort van hormonen, in ons lijf.
In mijn praktijk meet ik met de Vedapulse o.a. jouw stressniveau, hoe jouw zenuwstelsel werkt en de invloed op je gezondheid. Op basis van de uitkomsten zet ik verschillende interventies in zodat je lichaam de kans krijgt weer te herstellen en de klachten verminderen of verdwijnen.
0 Reacties