Home » Blog » Overgangsklachten » Is HST(hormoon substitutietherapie) nou dé oplossing?
HST

Is HST(hormoon substitutietherapie) nou dé oplossing?

door | 16 dec, 2022 | Overgangsklachten

Monique kwam zo’n drie maanden geleden voor het eerst bij mij in de praktijk. Een succesvolle ondernemende vrouw van 48 jaar. Zij liep al zeker twee jaar rond met overgangsklachten welke steeds erger werden. Ze gaf aan dat ze zichzelf zowel mentaal als fysiek niet meer herkende, iets wat zij ook vaak terugkreeg van haar gezin. Via een groep op Facebook kreeg ze wel veel tips welke ze ook heeft toegepast, en soms leek het iets minder te worden maar echt geholpen heeft het niet.

Ook is zij meerdere keren bij de huisarts geweest en kreeg bij het derde bezoek hormonen voorgeschreven. Ook vertelde haar huisarts dat de klachten ‘erbij horen’ en ‘van tijdelijke aard’ is. Makkelijk praten dacht Monique, maar ik zit ermee en het beïnvloed mijn totale leven.  Toch blij dat de huisarts kwam met de optie hormonen, is Monique naar huis gegaan en meteen begonnen met het innemen en smeren van de hormonen. Na ongeveer twee weken merkte zij dat de klachten juist verergerde, iets waar zij uiteraard niet op zat te wachten. Ze heeft toen meteen contact opgenomen met assistente van de huisarts. Zij drukte haar op het hart dat dat maar tijdelijk is en de verbetering vaak pas laten inzet. Monique was gerustgesteld en is doorgegaan met de hormonen. Na ongeveer twee maanden merkte ze dat het wat beter ging met haar gewrichten, dat was een fijne winst. Ze hoopte dat de rest van de klachten ook zouden verbeteren, en dan vooral de mentale klachten. Ze was zo prikkelbaar en ook haar gemoedstoestand was niet meer wat het geweest was. Ze was zichzelf echt helemaal kwijt. Helaas bleef het bij de beginverbetering van haar gewrichten en de rest van de klachten bleven onveranderd.

 

Is het toedienen van hormonen altijd de oplossing?

Vrouwen vragen mijn vaak hoe ik over HST(hormonale substitutietherapie) denk. Ik zeg altijd dat overgangsklachten niet zo zeer komt door de afname van je geslachtshormonen maar door de disbalans tussen meerdere hormonen. Naast de geslachtshormonen spelen bv. ook de stresshormonen, suikerhormoon(insuline) en schildklierhormonen een rol. Zij kunnen aardig wat roet in het eten gooien tijdens de overgang.

Wat ik vaak zie is dat als de hormonen weer meer in balans zijn dat de overgang dan minder tot geen problemen met zich meeneemt maar juist een waardevolle transitieperiode in je leven kan zijn, iets wat deze levensfase in potentie is.

Ik denk dat de afname van de productie van geslachtshormonen door je eierstokken echt wel zo bedoeld is door de natuur. Deze hoeveelheid hormonen waar je eierstokken verantwoordelijk voor zijn, is nodig voor de voortplanting wat logischerwijs gepaard gaat met een cyclus en dus een maandelijkse menstruatie. Een menstruatie kost een vrouwenlichaam een hoop energie en het is dus enorm slim van de natuur om dit op deze manier te stoppen. Deze energie kun je nu elders in je lichaam beter gebruiken.

Dit wil niet zeggen dat je de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron niet meer nodig hebt dus daarvoor heeft je lichaam een paar back-up systemen namelijk je bijnieren en je buikvet. En daar zie je het vaak fout gaan. Vrouwen die veel ‘aan staan’ en veel stress ervaren maken van het voorloperstofje pregnenolone niet de geslachthormonen maar stresshormonen. Daar gaat je back-up systeem!

Dus op de vraag hoe ik over HST denk wil ik benadrukken dat het zeker voor een groep vrouwen een (tijdelijke) oplossing kan zijn. Wel zie je dat de ene vrouw het er fantastisch op doet en de ander er helemaal geen baat bij heeft, en alles er tussenin.  Naar mijn inziens heeft dat echt te maken dat er meer hormonen meespelen in het ‘hormoonorkest’ en je lang niet altijd alleen een of twee hormonen kan aanvullen om de klachten op te lossen. Ik vind het dus echt een gemiste kans als je niet werkt aan het in balans brengen van al je hormonen en je totale gezondheid.  Bij een juiste balans kan je lichaam gedurende de overgang precies doen wat nodig is om deze transitie op een goede manier door te kunnen komen.

Daarnaast wil ik benadrukken dat het belangrijk om voor bio-identieke hormonen te kiezen in plaats van de syntetische variant. Het laatste wordt niet herkent door je lichaam en kan daardoor veel bijwerkingen hebben. Ook is de effectivieteit veel lager.

Realiseer dat het echt een stuk maatwerk is en geen een vrouw hetzelfde is.

Hoe is het nu met Monique?

En dan vergeet ik je bijna te vertellen hoe het nu met Monique gaat. Ze is de hormonen blijven gebruiken en daarnaast zijn we aan slag gegaan met het in balans brengen van haar gehele gezondheid, er speelden namelijk ook nog wat andere zaken. Monique zit nu lekkerder in haar vel en haar omgeving merkt op dat ze relaxter is, blijer en niet meer zo snel aangebrand reageert. Ook is ze vijf kilo lichaamsgewicht kwijt, deze zaten haar ook erg in de weg. Het waren net de kilo’s waardoor ze haar spijkerbroek niet meer paste. Ze is blij dat ze verder op zoek is gegaan naar een oplossing en bij mij in de praktijk terecht is gekomen.

 

Wil jij nu ook echt beginnen met het verbeteren van je gezondheid en dezelfde resultaten behalen als Monique? Stuur mij dan even een bericht.

Waarom mijn blogs lezen?

Vanuit mijn passie om vrouwen met overgangsklachten verder te helpen zal ik hier regelmatig interessante blogs plaatsen waarmee jezelf aan de gang kunt gaan om je gezondheid te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag mijn gratis e-book 'Ambitieuze vrouwen klachtenvrij door de overgang' aan!

En ontvang daarnaast mijn nieuwsbrief voor relevante tips en inzichten om jouw gezondheid te verbeteren zodat je je weer vol energie en focus kan wijden aan alles in je leven waar je blij van wordt.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin