Home » Blog » Overgangsklachten » Waarom veel vrouwen niet uitkomen met de adviezen op www.thuisarts.nl

Waarom veel vrouwen niet uitkomen met de adviezen op www.thuisarts.nl

door | 10 okt, 2022 | Overgangsklachten

Regelmatig hoor ik in mijn praktijk dat vrouwen door hun huisarts worden doorverwezen naar www.thuisarts.nl om zelf met hun klachten aan de gang te gaan. Zelf vind ik het een goede ontwikkeling dat je als huisarts je cliënten deels zelfredzaam maakt. Immers van de klachten waar mensen mee bij de huisarts komen gaat 80% vanzelf weer weg. Soms met wat kleine zelfhulpmiddelen en de factor tijd ben je al geholpen. Ook voor de overgang staat er op www.thuisarts.nl hele mooie en nuttige informatie. Veel vrouwen weten niet wat er met hun lichaam gebeurt tijdens de overgang en hier staat het heel duidelijk uitgelegd.

Maar waarom hebben veel vrouwen niet voldoende aan deze adviezen?

Juist vrouwen met overgangsklachten gaan vaak zelf  met adviezen zoals op www.thuisarts.nl. andere internetbronnen en adviezen van vrouwen uit hun omgeving aan de slag. Een deel van de vrouwen met lichte klachten heeft er voldoende baat bij en dat is natuurlijk ontzettend fijn! Een aantal standaard adviezen zijn dan al genoeg om beter om te gaan met de ongemakken tijdens de overgang. Je kan zelf al heel veel doen met een met een paar aanpassingen in je leven.

Voor veel vrouwen geldt dit helaas niet. Vaak hoor ik dat iets een klein beetje helpt of tijdelijk heeft geholpen. De klachten drukken vaak zo’n stempel op hun leven dat ze gericht op zoek zijn gegaan naar hulp. Vaak is dit al een zoektocht op zich geweest. Veel vrouwen weten niet dat er meer mogelijk is dan een bezoek aan de huisarts.

 

Ik zeg vaak ‘Tot je 40e zorgt je lichaam voor jou, daarna moet jij voor je lichaam zorgen’. Doordat de productie van de geslachtshormonen door je eierstokken afneemt, komen onderliggende disbalansen bovendrijven. Het gaat allemaal niet meer vanzelf en je zal meer moeten doen om een goede gezondheid te behouden.

Bij een hormonale disbalans tijdens de overgang denken we vaak alleen de geslachtshormonen oestradiol en progesteron maar het gaat om de balans tussen veel meer hormonen. Bijvoorbeeld cortisol en insuline spelen een belangrijke rol. Daarnaast hebben ook je darmen en lever een prominente plaats als het gaat om de balans in je hormonen. Ik zeg altijd ‘het is net een radarsysteem, als er een radartje afwijkt dan volgt de rest vanzelf’.

 

Jij bent uniek

Dit is dus ook de reden dat bij overgangsklachten niet geldt ‘one size fits all’ maar bij jou heel andere disbalansen een rol kunnen spelen dan bij jouw vriendin of buurvrouw. Dezelfde klachten maar met een andere oorzaak. Jij bent dus uniek en geen vrouwenlichaam is hetzelfde. Het is dus echt een stuk maatwerk om jouw klachten op te lossen. Er is gelukkig veel mogelijk.

Zet jij nu de eerste stap om weer vol energie en focus door het leven te gaan? Maak dan nu een afspraak om meer te horen over het gezondheidstraject ‘Natuurlijk jezelf 2.0’.

 

Traject ‘Natuurlijk jezelf 2.0’ – suzannerouhard

 

 

 

Waarom mijn blogs lezen?

Vanuit mijn passie om vrouwen met overgangsklachten verder te helpen zal ik hier regelmatig interessante blogs plaatsen waarmee jezelf aan de gang kunt gaan om je gezondheid te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag mijn gratis e-book 'Ambitieuze vrouwen klachtenvrij door de overgang' aan!

En ontvang daarnaast mijn nieuwsbrief voor relevante tips en inzichten om jouw gezondheid te verbeteren zodat je je weer vol energie en focus kan wijden aan alles in je leven waar je blij van wordt.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin