Home » Blog » Overgangsklachten » Waarom een dagelijkse koude douche niet mag ontbreken

Waarom een dagelijkse koude douche niet mag ontbreken

door | 7 mrt, 2022 | Overgangsklachten

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat ‘koud douchen’ tegenwoordig een hot topic is, en dat is niet voor niks. Koud douchen biedt namelijk vele gezondheidsvoordelen. Ook bij klachten tijdens de overgang zou dit niet mogen ontbreken in je dagelijkse routine. 

Voor veel mensen is het een uitdaging om hiermee te beginnen, maar als zij het eenmaal rustig hebben opgebouwd dan willen ze niet meer anders. Die ervaring heb ik zelf ook. Ik douche al jaren koud af.

Maar voordat je hiermee begint wil je wellicht weten wat het je kan opleveren. Buiten de positieve ervaring die veel mensen hebben, blijk ook uit wetenschappelijke onderzoek dat koud douchen veel gezondheidsvoordelen heeft. Ik zet deze graag voor je op een rij:

Bloedsomloop

Koud douchen verbetert de bloedsomloop. Het bloed gaat sneller stromen. Zodra je onder de koude douche staat gaat het lichaam meer moeite doen om z’n lichaamstemperatuur te handhaven. Wanneer ons lichaam op een bepaalde plaats kou voelt dan vernauwen de bloedvaten zich en er wordt versneld bloed naar die plek vervoert. Zo wordt alles goed doorbloed

Stress

Veel mensen ervaren vandaag de dag veel stress in hun leven.. Een van de mogelijkheden om het effect van chronische stress te compenseren is het geven van een acute stressprikkel aan het lichaam, wat een koude douche is. Een koude douche stimuleert de afgifte van endorfine. Het is een stof die ons een fijn gevoel geeft. Ook remt endorfine onze stresshormonen adrenaline en cortisol. Endorfine heeft verder een aansturende functie van de neurotransmitters dopamine(ons ‘actiehormoon’) en serotonine(ons ‘gelukshormoon’). Deze neurotransmitters spelen verder een heel belangrijke rol bij onze stemming, slaap, eetlust en libido.

Gewichtsverlies

Koud douchen draagt bij aan gewichtsverlies. Veel vrouwen geven aan tijdens de overgang wat in gewicht aan te komen. Een paar kilo heeft de natuur ook zo bedacht, het is namelijk een van de backup systemen als het gaat om de productie van oestrogeen na de menopauze. Veel meer kilo’s is natuurlijk ontzettend vervelend. Maar hoe kan die koude douche nou bijdragen aan gewichtsverlies? Ins ons lichaam kunnen we onderscheid maken tussen bruin en wit vet. Het bruine vet is het gezonde vet omdat het de energie die je binnenkrijgt uit voeding omzet in warmte. Dit is dus noodzakelijk om je lichaamstemperatuur te reguleren. Het witte vet daarentegen doet dit niet maar wordt opgeslagen als lichaamsvet rondom de organen en onder de huid. Wat bruin vet ook zo interessant maakt is dat het de eigenschap heeft om wit vet te verbranden. En dan zijn we dus meteen bij het voordeel van koud douchen aangekomen, en dat is dat het koude water de aanmaak van bruin vet stimuleert. 

Immuunsysteem

Tegenwoordig hebben we als mens veel laaggradige ontstekingen in ons lichaam zonder dat we het weten. Dit zijn sluimerende kleine ontstekingen waardoor ons immuunsysteem 24/7 actief is wat heel veel energie kost, energie die je lichaam hard kan gebruiken voor andere functies.

Laaggradige onstekingen is een van de belangrijkste hoogrisico factoren voor het ontwikkelen van welvaartziekten zoals diabetes type 2, ADHD, burnout en nog vele andere aandoeningen.

Deze laaggradige ontstekingen worden mede veroorzaakt door leefstijl gerelateerde factoren zoals voeding, stress, overgewicht en gebrek aan beweging. Als we koud douchen maakt ons lichaam het stofje interleukine aan wat ontstekingsremmend werkt. 

Ben je overtuigd en wil je beginnen? Neem dan de volgende tips ter harte.

  • Begin bij je voeten en bouw het langzaam op richting de rest van je lichaam
  • Draai de kraan in 2-3 stappen terug naar koud
  • Je hoofd laat je voorlopig buiten beschouwing
  • Blijf rustig ademen

Iedereen kan hier de voordelen van ondervinden alleen bij mensen met hartklachten adviseer ik om dit niet te doen.

Veel succes ermee! 

Waarom mijn blogs lezen?

Vanuit mijn passie om vrouwen met overgangsklachten verder te helpen zal ik hier regelmatig interessante blogs plaatsen waarmee jezelf aan de gang kunt gaan om je gezondheid te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag mijn gratis e-book 'Ambitieuze vrouwen klachtenvrij door de overgang' aan!

En ontvang daarnaast mijn nieuwsbrief voor relevante tips en inzichten om jouw gezondheid te verbeteren zodat je je weer vol energie en focus kan wijden aan alles in je leven waar je blij van wordt.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin